31.7.2014 | 10:34

32. Ontuminen

Eläinlääkäri on ystävä. Taas kerran jouduin kuskaamaan Avan eläinlääkäriin, tällä kertaa jopa niin "kiireellä" että käytiin siellä sunnuntaina. Onneksi meidän oma ell oli palannut lomalta ja saatiin koira tutkittua kunnolla, tosin mitään varmaa syytä ei vielä löytynyt.( oma ell ei pelkää Avaa toisin kuin sijainen..)
Ava on tässä menneen kuukauden aikana ontunut etutassujaan vaihtelevasti, välillä enemmän ja välillä vähemmän ja viime viikonloppuna ontuminen meni sitten niin pahaksi että lääkäriinhän sitä oli lähdettävä. Lauantaina oli mätsärit kouvolassa ja aamulla Ava ontu etutassujaan taas, ajattelin että se menee ohi. Mätsäreissä ollessa Ava ontui alussa vähemmän ja ajattelin typeryyksissäni että koko ajan voimistuva ontuminen johtui kuumasta asvaltista (pois lähtiessä tien varressa oleva lämpömittari näytti tienpinnan lämpötilaksi +50). Kehässä Ava ei suostunut ravaamaan ollenkaan.
Koko lauantai illan seurailin koiran vointia ja huononahan se oli, jouduin kantamaan Avan aina nurtsille pissalle.
Sunnuntai aamuna Ava ei edes pystynyt nousemaan seisaalleen, ja säälitti kovasti kun toisesta näki että halusi nousta muttei pystynyt. Jotenka soitin eläinlääkärille, joka onneksi päivysti omalla paikkakunnalla! Tässä vaiheessa Ava ontui vielä etutassujaan.

Eläinlääkäri taivutteli ja tunnusteli Avan jalkoja, kiroten samalla koiran korkeaa kipukynnystä kun eihän siitä nähnyt että mihin koskee jos koskee. Avan selkään oli ilmestynyt n. 1,5cmx1,5cm patti lapaluiden taakse, ja sitä ihmettelin ääneen, ell sanoi, että se saattaa olla hajonnut siru joka aiheuttaa ärsytystä ja mahdollisesti siitä kipu heijastuu jalkoihin. Mitään varmaa ei tosiaan saatu selville, ainut näkyvä vamma oli vasemmassa etutassussa, jonka yhden kynsivallin alta tuli mätää. Ell tosin sanoi, ettei koira sitä ontuisi noin pahasti. Saatiin kuuden päivän kipulääkekuuri, ja jossei auta niin sitten kuvattavaksi kouvolan univettiin että saadaan syy ontumiselle.
Pois lähtiessä Ava sitten vuorostaan varoi takajalkojaan ja ell taivutteli Avan takajalkoja siinä pihalla ja mainitsi vielä että borrelioosi aiheuttaa tälläistä liikkuvaa ontumista. Olisi kyllä todella huonoa tuuria, jos Avassa olisi borrelioosi! Tasan kaksi punkkia ollut koko koiran elinaikana ja nekin on huomattu ja irroitettu punkkien ollessa vasta kiinnittyneitä.

Kipulääkkeet auttoivat huomattavasti Avan oloa ja neiti säntäilikin seuraavana päivänä jo omana itsenään imurin perässä (ei niin kovin hyvä juttu..)
Nyt kuitenkin tänä aamuna lääkkeistä huolimatta Ava ontuu todella pahasti eikä tahdo liikkua oikein mihinkään.

Ja tuossa äsken tutkiskelin kennelliiton antidoping lääkelistaa, ja sieltähän paljastui että kyseisessä kipulääkkeessä (Metacam, joka saatiin piikillä sunnuntaina eläinlääkärissä) on varoaika 28pv ja meillä piikistä seuraaviin  näyttelyihin on väliä 27pv..









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Malli: Simple Grey Variant © Koodikielellä